Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okna nietypowe w salonie na wysokości ok. 50 cm -doradzcie!!

mamuśka1719501344

Recommended Posts

Bardzo podoba mi się wizja okna na wysokości około 50 cm z niskim grzejniczkiem pod parapetem.

Takie okienko w salonie daje wiecej światła ale bez krempacji można postawić kanapę odwróconą do niego plecami, jak jest taka potrzeba.

Na parapecie takiego okna możnaby usiąść z kawcią i patrzeć na zielony ogród .... albo zimową scenerię. Po prostu bajka!! :lol:

Widziałam okna o takiej wysokości w projekcie M02 muratora, ale niestety okienka dokładnie w tym stylu (wąskie i dzielone) nie pasują do mojej chaciny. :cry:

Chyba musze sama sobie wymyśleć jakieś okienka na bazie potrójnych balkonowych tyle że krótszych. Mam dylemat - nie umiem przewidziec jak to będzie wyglądało :-? od środka i od zewnątrz. Pomóżcie!!!

CZY KTOŚ MA TAKIE OKNA I MOŻE PODZIELIĆ SIĘ OPINIAMI / ZDJĘCIAMI?

A może ktoś ma takie umiejęstności, że może mi doradzic jakie wymiary takie okna miec powinny??

Na wizualizacji mam wrysowane takie 300/200 h=35 (ale 35 to za mało). Ale życie to nie program komputerowy. Jak się z czymś takim będzie żyło????

mamuśka:

mam takie samo okno w salonie : 270cm szerokości ok 180cm wysokości z parapetem na wysokości wygodnej do siadania tzn 55cm. Nie niżej bo wówczas grozi że ktoś potknie sie i wpadnie na okno.

Okna zrealizowane w technice stałej tzn jest to rama z oknem nietwieranym z dwoma konstrukcyjnymi szprosami pionowymi. Alternatywnym rozwiązaniem jest rama z trzema oknami nieotwieranymi ale wówczas te pionowe belki sa duzo grubsze i efekt jest taki sobie.

Grzejników nie mam bo w salonie mam podłogówke.

pozdrawiam

Witam,

my mamy taki niski parapet w jadalni. W tej chwili niestety nie pamiętam dokładnie odległości od podłogi, mniej więcej 50cm. Parapet jest szeroki na jakieś 40cm i można na nim spokojnie usiąść i o poranku delektować sie kawką :). Na razie jednak musimy jeszcze trochę poczekać na to delektowanie się kawą :).

http://prozac.bsdzine.org/~beehunter/budowa/18.03.2007/images/pict2648.jpg

Pozdrawiam,

M.

To i ja wtrącę swoje 3 grosze:

http://images2.fotosik.pl/223/f8091d339bb6d286med.jpg

http://images4.fotosik.pl/187/3acdab237753160cmed.jpg

Na razie nie pstryknąłem jeszcze fotek wstawionemu okienku, ale, jak tylko to zrobię, to wkleję je tutaj.

Dla wyjaśnienia, dodam, że pod planowanym parapetem (chcielibyśmy całą szpaletę w tym okienku wykonać z pasków kamiennych), zamierzamy urządzić zagłębienie w podłodze w kształcie łzy, wypełnione wodą lub żwirkiem, lub szklanymi kulkami. Dodatkowo od dołu podświetlimy to 3 halogenkami, aby wykonać tzw. zasłonę świetlną - zamiast konwencjonalnej sztory.

Aha, u nas wysokość ściany pod oknem od podłogi do parapetu, wynosić będzie docelowo ok. 26 - 30 cm i nie będzie tam żadnego kaloryfera...

Jak Wam się podoba nasz zamysł?!

:D :D :D

My będziemy mieli okno o wymiarach 3.20 x 2m na wysokości ok 50cm od podłogi ,

na razie jest tylko otwór w ścianie, ale już się cieszę na możliwość wypicia herbatki, lub czegoś innego

i równoczesnego podziwiania zachodów słońca :roll:

Mephisto - z czego masz podłogę, fajnie wygląda :roll:

Witaj!

Nasza podłoga to parkiet przemysłowy doussie. Dzięki za komplement :). Nam też się podoba. Pan parkieciarz wprawdzie prawie uciekł, jak ją zobaczył ;), ale podołał w końcu zadaniu, pewnie trochę kląc w ukryciu :). Klepka pojedyncza jest faktycznie bardzo uciążliwa do położenia, bo ma wymiary szer. 1cm, dł. 30cm, a wys. 1,7cm... Teraz czekamy na cyklinowanie i olejowanie i zobaczymy, jaki będzie efekt...

Pozdrawiam,

M.

Nasza podłoga to parkiet przemysłowy doussie... Pan parkieciarz wprawdzie prawie uciekł, jak ją zobaczył ;), ale podołał w końcu zadaniu, pewnie trochę kląc w ukryciu :). Klepka pojedyncza jest faktycznie bardzo uciążliwa do położenia, bo ma wymiary szer. 1cm, dł. 30cm, a wys. 1,7cm... Teraz czekamy na cyklinowanie i olejowanie i zobaczymy, jaki będzie efekt...

Mephisto:

jaki masz zamiar dac olej?

niezaleznie od tego efekt po olejowaniu będzie super! Może to wymaga nieco więcej pracy ale róznica w stosunku do lakierów bedzie narastała z kazdym rokiem, szcególnie jesli będziesz miał wnetrze nie czysto nowoczesne.

pozdrawiam

http://images4.fotosik.pl/187/3acdab237753160cmed.jpg

Dla wyjaśnienia, dodam, że pod planowanym parapetem (chcielibyśmy całą szpaletę w tym okienku wykonać z pasków kamiennych), zamierzamy urządzić zagłębienie w podłodze w kształcie łzy, wypełnione wodą lub żwirkiem, lub szklanymi kulkami. Dodatkowo od dołu podświetlimy to 3 halogenkami, aby wykonać tzw. zasłonę świetlną - zamiast konwencjonalnej sztory.

Gryfpc:

to może byc baaaardzo ładne :)

mam pytanie jak chcecie stosując 3 halogenki ba zewnatrz użyskac efekt sztory. Czy to juz sprawdziliście w działaniu w róznych natężeniach oświetlenia wewnatrz i zewnatrz?

pozdrawiam