mamuśka1719501344 15.03.2007 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2007 Bardzo podoba mi się wizja okna na wysokości około 50 cm z niskim grzejniczkiem pod parapetem. Takie okienko w salonie daje wiecej światła ale bez krempacji można postawić kanapę odwróconą do niego plecami, jak jest taka potrzeba. Na parapecie takiego okna możnaby usiąść z kawcią i patrzeć na zielony ogród .... albo zimową scenerię. Po prostu bajka!! Widziałam okna o takiej wysokości w projekcie M02 muratora, ale niestety okienka dokładnie w tym stylu (wąskie i dzielone) nie pasują do mojej chaciny. Chyba musze sama sobie wymyśleć jakieś okienka na bazie potrójnych balkonowych tyle że krótszych. Mam dylemat - nie umiem przewidziec jak to będzie wyglądało od środka i od zewnątrz. Pomóżcie!!! CZY KTOŚ MA TAKIE OKNA I MOŻE PODZIELIĆ SIĘ OPINIAMI / ZDJĘCIAMI? A może ktoś ma takie umiejęstności, że może mi doradzic jakie wymiary takie okna miec powinny?? Na wizualizacji mam wrysowane takie 300/200 h=35 (ale 35 to za mało). Ale życie to nie program komputerowy. Jak się z czymś takim będzie żyło???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 15.03.2007 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2007 mam troszke takich zdjec ale.... nie mam czasu ich wkleic wyglada to ladnie i funkcjonalnie z tym tylko ze 35cm to faktycznie ciut ciut przy malo - jak w sam raz dla dzieci by usiadly na parapecie ale one tak szybko rosna........... 45-50 cm jak w sam raz i miejsca wiecej na grzejnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamuśka1719501344 15.03.2007 21:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2007 nadmieniane okno z jadalni ....http://img114.imageshack.us/img114/8428/z31lipiecw9bokct4.jpgi salonuhttp://img110.imageshack.us/img110/4489/lipiecw9tyl1xc7.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akacja 16.03.2007 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2007 U mnie będą zamontowane lada dzień. Okno 270/200 i 90/200, parapety na wys. 60 cm, pod nimi grzejniki o wys. 40 cm. Widziałam u znajomych zamontowane na takiej samej wysokości, wyglądają super z obu stron. Ale nie wszystkim muszą się podobać... Dla mnie są świetne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekSz 18.03.2007 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2007 mamuśka:mam takie samo okno w salonie : 270cm szerokości ok 180cm wysokości z parapetem na wysokości wygodnej do siadania tzn 55cm. Nie niżej bo wówczas grozi że ktoś potknie sie i wpadnie na okno.Okna zrealizowane w technice stałej tzn jest to rama z oknem nietwieranym z dwoma konstrukcyjnymi szprosami pionowymi. Alternatywnym rozwiązaniem jest rama z trzema oknami nieotwieranymi ale wówczas te pionowe belki sa duzo grubsze i efekt jest taki sobie.Grzejników nie mam bo w salonie mam podłogówke.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamuśka1719501344 19.03.2007 07:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2007 Prześlijcie zdjęcia. Bardzo, bardzo prosze. Jeśłi nie chce Wam się robić albumów, to może być na: [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akacja 19.03.2007 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2007 Prześlę, jak tylko zamontują. U mnie będą trzy skrzydła otwierane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mpb1971 19.03.2007 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2007 Witam, u mnie w salonie okna są właśnie na wys. 50 cm od podłogi. Grzejniki jednak umieściliśmy w innym miejscu (nie pod parapetem). Nie umiem przekleić zdjęcia... , do obejrzenia w moim albumie (album w stopce) [/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mpb1971 21.03.2007 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 http://mpb1971.photosite.com/~photos/tn/30_348.ts1043995416000.jpg chyba się udało... po lewej stronie widać grzejnik, drugi grzejnik jest po prawo, na tym zdjęciu zasłaniają go kwiaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bosia 21.03.2007 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 W salonie u Toli sa okna, o jakich piszesz. Zobacz w galerii zdjec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K74 21.03.2007 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 Ja też mam takie okno w salonie (270x190) . Bez grzejnika, bo będzie podłogówka. Wymyśliłam sobie pod nim szeroki parapet specjalnie do siedzenia. Okno jest nieotwierane, dzielone na trzy części. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamuśka1719501344 21.03.2007 19:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 Witaj w naszym elitarnym klubie!!K74 - pokaz jak teraz wyglądaja Twoje okna z zewnątrz i od srodka, bo znalazłam tylko jedno zdęcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mephisto 22.03.2007 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 Witam, my mamy taki niski parapet w jadalni. W tej chwili niestety nie pamiętam dokładnie odległości od podłogi, mniej więcej 50cm. Parapet jest szeroki na jakieś 40cm i można na nim spokojnie usiąść i o poranku delektować sie kawką . Na razie jednak musimy jeszcze trochę poczekać na to delektowanie się kawą . http://prozac.bsdzine.org/~beehunter/budowa/18.03.2007/images/pict2648.jpg Pozdrawiam, M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
halszka.ka 22.03.2007 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 My będziemy mieli okno o wymiarach 3.20 x 2m na wysokości ok 50cm od podłogi , na razie jest tylko otwór w ścianie, ale już się cieszę na możliwość wypicia herbatki, lub czegoś innego i równoczesnego podziwiania zachodów słońca Mephisto - z czego masz podłogę, fajnie wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K74 22.03.2007 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 Przejrzałam całe archiwum fotograficzne, ale nie mamy zdjęcia tego dużego okna od wewnątrz . Zrobię w sobotę i wrzucę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gryfpc 22.03.2007 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 To i ja wtrącę swoje 3 grosze: http://images2.fotosik.pl/223/f8091d339bb6d286med.jpg http://images4.fotosik.pl/187/3acdab237753160cmed.jpg Na razie nie pstryknąłem jeszcze fotek wstawionemu okienku, ale, jak tylko to zrobię, to wkleję je tutaj. Dla wyjaśnienia, dodam, że pod planowanym parapetem (chcielibyśmy całą szpaletę w tym okienku wykonać z pasków kamiennych), zamierzamy urządzić zagłębienie w podłodze w kształcie łzy, wypełnione wodą lub żwirkiem, lub szklanymi kulkami. Dodatkowo od dołu podświetlimy to 3 halogenkami, aby wykonać tzw. zasłonę świetlną - zamiast konwencjonalnej sztory. Aha, u nas wysokość ściany pod oknem od podłogi do parapetu, wynosić będzie docelowo ok. 26 - 30 cm i nie będzie tam żadnego kaloryfera... Jak Wam się podoba nasz zamysł?! :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mephisto 22.03.2007 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 My będziemy mieli okno o wymiarach 3.20 x 2m na wysokości ok 50cm od podłogi , na razie jest tylko otwór w ścianie, ale już się cieszę na możliwość wypicia herbatki, lub czegoś innego i równoczesnego podziwiania zachodów słońca Mephisto - z czego masz podłogę, fajnie wygląda Witaj! Nasza podłoga to parkiet przemysłowy doussie. Dzięki za komplement . Nam też się podoba. Pan parkieciarz wprawdzie prawie uciekł, jak ją zobaczył , ale podołał w końcu zadaniu, pewnie trochę kląc w ukryciu . Klepka pojedyncza jest faktycznie bardzo uciążliwa do położenia, bo ma wymiary szer. 1cm, dł. 30cm, a wys. 1,7cm... Teraz czekamy na cyklinowanie i olejowanie i zobaczymy, jaki będzie efekt... Pozdrawiam, M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oxa 22.03.2007 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 Teraz czekamy na cyklinowanie i olejowanie i zobaczymy, jaki będzie efekt... Pozdrawiam, M. Hej, daj znac jak skończysz i wklej foty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekSz 23.03.2007 05:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2007 Nasza podłoga to parkiet przemysłowy doussie... Pan parkieciarz wprawdzie prawie uciekł, jak ją zobaczył , ale podołał w końcu zadaniu, pewnie trochę kląc w ukryciu . Klepka pojedyncza jest faktycznie bardzo uciążliwa do położenia, bo ma wymiary szer. 1cm, dł. 30cm, a wys. 1,7cm... Teraz czekamy na cyklinowanie i olejowanie i zobaczymy, jaki będzie efekt... Mephisto: jaki masz zamiar dac olej? niezaleznie od tego efekt po olejowaniu będzie super! Może to wymaga nieco więcej pracy ale róznica w stosunku do lakierów bedzie narastała z kazdym rokiem, szcególnie jesli będziesz miał wnetrze nie czysto nowoczesne. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekSz 23.03.2007 05:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2007 http://images4.fotosik.pl/187/3acdab237753160cmed.jpg Dla wyjaśnienia, dodam, że pod planowanym parapetem (chcielibyśmy całą szpaletę w tym okienku wykonać z pasków kamiennych), zamierzamy urządzić zagłębienie w podłodze w kształcie łzy, wypełnione wodą lub żwirkiem, lub szklanymi kulkami. Dodatkowo od dołu podświetlimy to 3 halogenkami, aby wykonać tzw. zasłonę świetlną - zamiast konwencjonalnej sztory. Gryfpc: to może byc baaaardzo ładne mam pytanie jak chcecie stosując 3 halogenki ba zewnatrz użyskac efekt sztory. Czy to juz sprawdziliście w działaniu w róznych natężeniach oświetlenia wewnatrz i zewnatrz? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts